Spotted in Unizo Magazine

Dirk volgde het begeleidingstraject Strategie & Groei

“Sinds het traject is DNA Marketing een ander bedrijf. Ik durf zelfs zeggen dat ik veranderd ben"

Dirk Vierendeel, zaakvoerder van DNA Marketing in Tubeke, is ambitieus. Met zijn marketingbureau ondersteunt hij kmo’s met hun marketing- en communicatieverhaal. Na jaren zijn boterham te verdienen voor internationale bedrijven, stapte hij op vraag van ondernemers zélf het ondernemerschap in. Om zijn groeiambities waar te maken, schakelt hij een ondernemerscoach van UNIZO in. Samen doorlopen ze het traject Strategie & Groei.

Zeven jaar geleden kreeg Dirk de vraag of hij met al zijn ervaring opgedaan bij de grote spelers, de kmo’s niet kan helpen. Dirk ging erop in en zo begon het verhaal van DNA Marketing. Eerst alleen, dan met twee, dan met drie… Dirk: “Zo gaat de bal aan het rollen. En eens je de smaak te pakken hebt, wil je nog verder gaan. Je groeit en hebt ambities dus je doet verder zoals je bezig was, zonder stil te staan bij dingen zoals strategie. Tot je ineens beseft dat het toch allemaal wat snel gaat. Dan ga je op zoek wie of wat je kan helpen.” Zo komt Dirk bij UNIZO terecht.

Je schreef je in voor het traject Strategie & Groei. Waarom?

Dirk: “Ik wilde graag wat dingen aftoetsen. Je denkt dat je goed bezig bent, je hebt een aantal vaste klanten en je ziet een verdienmodel, maar als we het dan hebben over schaalvergroting of cijfers... Dan heb je een klankbord nodig van iemand met wat kilometers op de teller. Wat coach Bruno met zijn parcours zeker en vast had.”

Zat het meteen goed tussen jou en coach Bruno?

Dirk: “Ik had op voorhand weinig tot geen research gedaan naar Bruno. Toen hij schetste wie hij was en wat hij al gedaan heeft, dacht ik wel even: wow, wacht, dit zou wel eens heel goed kunnen worden. Je beseft dat je toch wel een klepper van een profiel voor je hebt die ervoor open staat een aantal keer naar je te luisteren en af te spreken. Voor eigenlijk geen geld. Hij zei ook meteen dat de enige manier hoe het traject kan werken, is dat je open bent en al je problemen, ergernissen en zorgen deelt."

Hoe gingen jullie praktisch aan de slag?

Dirk: “Tijdens een intakegesprek neemt Bruno zijn tijd om te luisteren naar wie je bent en waarom je onderneemt. Ik heb jaren ervaring als consultant, ik ga niet wegstoppen dat dat meer dan goed betaald was en ik veel minder zorgen had. Maar ik heb nog nooit zo graag gewerkt als ik het nu al een aantal jaar doe. Vervolgens vul je heel wat vragenlijsten in en volgen er nog een viertal persoonlijke gesprekken met je coach. Ik ben heel blij dat Bruno en het traject op het juiste moment op mijn pad kwamen. "

Wat wilde je er vooraf uithalen?

Dirk: “Mijn hoge groeiambities aftoetsen qua haalbaarheid. Concreet wilde ik het verdienmodel en de positionering van DNA Marketing onder de loep nemen en kijken of een schaalvergroting mogelijk was. Want dat is eigenlijk het probleem van kmo’s die willen groeien: de mensen en de centen. Dankzij de oefening met Bruno hebben we cruciale stappen ondernomen. DNA Marketing is sindsdien een ander bedrijf. Ik durf zelfs zeggen dat ik veranderd ben.”

Nu maak je mij nieuwsgierig.

Dirk: “Ten eerste moet je focussen op je team. In een groeiverhaal ben je vooral met jezelf bezig. We zijn op teambuilding gegaan en bepaalden daar in groep de waarden, visie en toekomst van DNA Marketing. Daaruit volgde een tweede en derde zaak: een volledige rebranding en een duidelijke positionering. Het bedrijf heette bijvoorbeeld eerst DNA Consulting, maar dat kan letterlijk alles betekenen. Nu is het duidelijk dat we instaand voor de marketing van kmo’s, met een nieuw logo, nieuwe website en alles erbij. Tenslotte werd ook het verdienmodel omgegooid. Voordien was het ‘uurtje factuurje’, nu werken we met paketten.”

Dirk: “Een ander pijnpunt voor bedrijven die willen groeien, is dat je moet investeren. In mensen, tools, software, … En dat kost geld. Om het even duidelijk te maken: hier moet elke maand minstens 60 000 euro liggen voor ik er zelf een euro aan verdien. Op aanraden van Bruno ben ik op zoek gegaan naar een investeerder, die ik ook vond.”

Geen vanzelfsprekende klus. Hoe heb je dat aangepakt?

Dirk: “Ik heb het zoals ze zeggen van de daken geschreeuwd en online gegooid. LinkedIn, Facebook, … Er kwam respons uit onverwachte hoek. Een tevreden klant zei dat ik hem enorm heb geholpen en meer heb laten verdienen. Zodat we ook andere kmo’s kunnen helpen, wilde hij ons helpen met groeien. Ik kreeg een lening op lange termijn en aan goede voorwaarden. Dat was een grote cadeau. Als je hulp wilt, moet je die durven vragen en je kwetsbaar opstellen. Dat zit helaas niet in de ondernemer zijn genen, maar het zou heel wat faillissementen voorkomen."

Om af te sluiten: hoe veranderde het traject jou en je bedrijf volledig?

Dirk: “Door de spiegel die ze je voorhouden. De coaches houden zich niet terug om juist die ene zin te zeggen die wel binnenkomt, dan besef je: misschien ligt het aan mij. Ik ben altijd cynisch aan de start. Daarom ben ik een mooie case: je kan zelfs met de meest grote vooroordelen van je sokken geblazen worden.”