Blijf jij boemelen?

Het gaat snel. Zo'n 30 jaar geleden zette ik mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt. In een totaal andere wereld, zonder internet, zonder gsm en zonder social media apps. Het was een boeiende rit, met serieuze veranderingen door de jaren heen, aan een duizelingwekkende snelheid.

Internet en social media, gsm's, AI en ChatGPT ... over een tijdspanne van enkele 10-tallen jaren kende de wereld een razendsnelle digitale evolutie. Ook vandaag raast het verder. Met digitale tools en methoden voor communicatie en marketing die zich blijven ontwikkelen aan een nooit eerder gezien tempo. En wie niet op de hogesnelheidstrein springt, heeft het nakijken.

Helaas zijn daar ook heel wat bedrijven onder te rekenen. Met een nochtans zeer solide basis halen ze tegen alle verwachtingen in amper de snelheid van een versleten boemeltrein. Ondanks al hun vakkennis en ervaring zijn sommige onder hen zelfs op een zijspoor beland en slagen ze er niet in hun potentieel voor de volle 100% te ontwikkelen. Reden: in tijden van verandering blijven zij organiseren als in de '90s. Vastgeroest, zonder open blik voor nieuwe kansen, omdat ze onbewust oogkleppen ophouden of misschien zelfs bang zijn voor al die nieuwe mogelijkheden.  

Succes aan hoge snelheid

Nochtans is het eenvoudig. Om het met de woorden van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama te zeggen: "Leer gewoon hoe je dingen gedaan krijgt." Hou je ogen open, kijk rond en onderneem actie.

Want 'gewoon doen' is de motor van echte, tastbare verandering én van succes. Uiteraard zonder jezelf vast te rijden in mogelijke obstakels op de sporen (lees: holle hypes van het moment en trendy marketingslogans zonder gevolg). Vergeet dus de cringe geacteerde Tik Toks en blijf trouw aan je eigen strategie. Met actie als je enige focuspunt.

 

 

Dankzij die 'doe het'-mentaliteit vond ik op mijn 40ste als zelfstandig marketeer ook mijn plek op een sensationeel snellere trein. Het bewijs dat je, in een wereld die rapper dan ooit verandert, het nieuwe met veel enthousiasme moet omarmen. Want in combinatie met een krachtige basis van vakkennis en ervaring is het precies daardoor dat echte magie kan plaatsvinden.